Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2010-11-28 17:25

Ingen kan mysa som Totte

Så är det 1:a advent och julmyset är igång för fullt.
Boris har redan hunnit med att nosa på adventsljuset och dragit svansen igenom ljuset men allt slutade lyckligt och han ser fortfarande ut som en Siames. Tur är väll det för det drar ihop sig för utställningspremiär.

Totte är borta den här helgen, han är egentligen min dotters katt men när hon flyttade till en  studentlägenhet i Uppsala fick han bo kvar här eftersom han är van att få gå ut och det skulle inte fungera i Uppsala.
Eftersom saknaden är stor från bägge håll så när inte dottern är hemma så åker Totte och hälsar på.
Det är ett speciellt band mellan dom som inte går att förklara, men Totte verkligen älskar sin matte, vi andra är reserver som duger i nöden.

Så i fredags åkte Totte till sin matte, efter att ha gått runt och kollat läget, kollat att matskålarna var på fyllda och att lådan var OK så intogs soffan.
Som han kan vräka ut sig i soffan, han är verkligen en soffpotatis.
Det ser så härligt skönt ut när han myser i soffan.
 
På måndag kommer han hem hit igen, i rastgården väntar en överraskning.
Han har nämligen fått fina ljusslingor runt om så det ser riktigt mysigt ut.

Publicerad 2010-11-23 17:34

Tisdagsmys

Ute blåser det som sjutton och lamporna blinkar till då och då men ström finns det ännu. Vi har tänt lite ljus i fall att.....
Vedspisen i köket knastrar och mysfaktorn är hög
Även katterna tycker det är ruggigt och ligger mest ihoprullad som pälsbollar här och där.

Boris som försöker då och då krypa ihop med någon har haft det tufft. Att ligga bredvid är helt OK det accepterarar alla men att ligga direkt på eller mot har inte gått tills nu

Gustav tyckte nog det var lite mysigt när Boris försiktigt smög fram till honom i soffan och gosade ner sig mot honom, man kunde nästan se hur glad Boris blev när Gustav inte protesterade.
Mina mysiga katter.

Publicerad 2010-11-18 10:17

I ett hus vid skogen slut....

Utanför är gräset vitt av frost, det är inte mycket snö men ändå lite vitt.
Mysigt tycker jag när det knastrar i vedspisen medans det snöar ute.
Katternas tjocka vinterpäls som är på gång är härlig att gosa in sig i.

I ett hörn av våran syrenshäck har min man byggt ett litet katthus.
Rött hus med vita knutar, inuti ligger det filtar så det ska bli varmt och skönt. Huset är till för den som vill, ett litet härbärge.
Nu i det frostnypna gräset ser man en liten tassgång fram till dörren.

Oftast ser man Oskar vara i huset, han kikar då ut när man kommer genom dörren utifall jag har en tallrik med rester.
Vi gör så att alla matrester som blir kvar ställer jag på trappan, där blir den inte långvarig kan jag säga.
Ibland kan man tro att mina katter inte får någon mat för dom kommer genast och äter ur tallriken.

Ibland sitter det dock en röd/vit katt i huset, vi tror det är en kille. Vi har döpt honom till Frasse. Han är väldigt rädd men oj så fin han är. Vi kommer ca 10 m ifrån honom sen sticker han fast bara en bit bort sen stannar och tittar på oss på betryggande avstånd.
I somras var han alltid i närheten i någon buske, eller vid något uthus och kikade på vad vi hade för oss.

Han kommer i alla fall fram till trappan och äter om han hinner med, jag har också sett från fönstret att dom andra katter accepterar att ha honom på gården. Ingen kattfajt, så han får väll vara här om han vill  och det verkar så.
Kanske, kanske en dag spärrarna släpper och han blir mer kompis med oss. Vi jobbar på det.

Publicerad 2010-11-13 11:59

Att gå till en fotograf med en katt

För ca 1 år sen var jag till en fotograf med vår katt Totte.
Han har varit med på utställningar i några år och nu avslutat sin karriär med att bli delad 1:a som Årets Katt huskatt senior.
Det är en klass för huskatter mellan 6-10 år, huskatter är alla katter utan stamtavla. Tänk av alla utställda katter i Sverige i den klassen var han i topp. Stor prisutdelning på Örebro slott senare.
Ska inte det firas med ett fotograf besök ?

Ja att få en katt att posera framför kameran hur lätt är det ?
Totte blev helt plötsligt lite blyg, blev väll lite otäckt med alla kameror, blixtrar
och den nya miljön. Han kröp mest ihop och ville inte visa sig riktigt.
Så det blev fram med vippor, leksaker mm.
Se synen: 2 vuxna människor framför Totte som ligger på ett bord, vi lockar, viftar med leksaker, gör ljud ifrån oss, viftar med händer medans fotografen bakom kameran säger det är bra, lite mer åt sidan, försök få upp blicken, försök få honom att sitta mm.

Ja som ni förstår så blev det lite komiskt tycker jag, tur att ingen stod och filmade oss aktörer. Vilken succe det klippet hade blivit på YouTube som dårarna som fotograferar en katt.
Totte gjorde ju som han ville mest ändå, klart han inte kunde låta bli att titta upp på fjädrarna jag hoppade med för att han skulle höja blicken men annars så tänkte han minsann inte gå med på allt.

Korten blev i alla fall taqna och efter några veckor kom det ett mail med 12 kort digitalt som fotgrafen valt ut, jag fick nu välja vilka jag ville ha som fotografi hemskickat.

Av 12 skulle jag välja ut 2, men hur lätt är det alla var ju så fina.
Att det var 2 som gällde var att jag hade valt det paketet, det är ju ganska dyrt med en fotograf så 2 fick räcka.
Tillslut hade jag bestämnt mig, och SÅ bra det blev med fina ramar runt om sen. Det var klart värt allt även om jag där i studion svettades och tänkte det här kommer inte att gå.

Så här blev det

Publicerad 2010-11-08 15:10

När man får mer hjälp än vad man vill...

Idag har jag gjort rent åt våran kanin Daisy och marsvinet Newton.
Naturligtvis med hjälp av Boris.
Visst kan jag stänga in honom i ett annat rum under tiden, det har gjort  tidigare men det hjärtskärande ropande som blir då klarar jag inte av. Redan där har han fått mig att göra som han vill.
Så han var med i mockningen.

Jag brukar låta Daisy och Newton springa fritt i rummet medans jag gör rent men det var inte att tänka på, inte för att jag tror Boris med avsikt skulle göra illa dom men han leker väldigt hårt ........

Dasiy som fick stå på golvet med överdelan av buren över sig tyckte det var lite spännande med Boris som sprang runt buren och stack in tassarna här och där så gott det gick. Hon skuttade gladeligen efter honom, han på utsidan och hon på insidan.
Allt övervakades noga av Wilma som på ett lagom avstånd hade koll på läget. Hon är lite av en polis i kattgänget.
Blir det något morr eller fräs melllan katterna är hon där, är någon på lådan sitter hon en bit ifrån och kollar att det blir rätt. Slamrar det till så kommer hon direkt och kollar vad som hände.

När sen nya spånet skulle in i buren var lyckan fullständig för Boris och Wilma. Att går runt i spånet och ligga lite i det är ju så härligt, mindre härligt med Wilma och hennes långa päls.

Nu är det rent och fint till Daisy och Newton, spånet urkammat ur kattpälsar och en kopp te väntar på mig.

        
Publicerad 2010-11-04 13:39

Vattensprutan ett bra val ibland

Sitter och äter lunch, känner mig nästan som en småbarns mamma som passar på när barnet sover middag. Just nu sover Boris och visst är dom söta när dom sover. 

Oskar har också nyss varit inne och ätit men vill sen gå ut igen. 
Han har en väldigt dum ovana när han är inne som gör att ibland vill man  inte ha honom inne.
Han har nämligen sprutmani eller vad man ska kalla det. Han måste bara lyfta på svansen och spruta till. Spelar ingen roll att han är kastrerad eller att dom andra killarna här hemma också är det. Han har ett så otroligt revir behov eller vad det nu beror på.

Ibland när man öppnar dörren och är på väg ut och Oskar kommer springande och vill in så får han inte det och den blicken man får då säger allt, usch matte vad du är taskig.

Det här är ett problem för så fort han kommer in så måste man passa honom. Det är framför allt köksdörren, vedkorgen som får sig en liten dusch. Jag går ofta efter med vattenspruta för att visa att det är fel men jag vet inte om det hjälper så mycket, jo kanske för han slutar snabbt.
Dessvärre gör han ju om samma sak nästa gång han kommer in om jag inte passar honom
Nu blir det ju kallare och kallare ute och Oskar vill in mer och mer så det blir en hel del passning.

Ibland blir jag så trött på kissandet att jag hotar Oskar att nu åker vi till vetterinären och avlivar dig !!! men för att i nästa stund krama om honom och försöka prata vett med honom i stället.

Ja jag pratat ganska mycket med mina katter, tänk om någon skulle avlyssna mig när jag är själv hemma och går runt och pratar. 
Folk skulle tro man är galen. 

Nu har jag ätit lunch, bloggat och mattes lilla gos kille sover fortfarande.
Ja just nu ligger Wilma, Boris, Gustav och sover, dom andra är ute.
                        
Publicerad 2010-11-01 14:31

Ställer katterna om till vintertid ?

I helgen var det då dags för att ställa tillbaks klockan för vintertid.
Jag märker av det ganska mycket, i går kväll kändes det som jag aldrig kunde gå och lägga mig.
Hur är det då med våra katter ?

Ja det har aldrig märkts något skärskilt på katterna varken på våren eller hösten. Kanske inte 1 timma har så stor betydelse för dom.
Söndags morse märktes det inget speciellt kan bero på att vi var uppe ganska sent själva och då blir det så att katterna också är uppe sent.
Alla sov vi gott på söndagen men i morse var det några som var morgonpigga.

Boris som brukar få sin morgonmat när husse kliver upp, undrade redan kl 5 var maten var. Herregud skulle han inte få någon mat den här morgonen. Han talade om högljudd att det var dags för mat. Så strax efter 5 så fick han sin mat,
 
Totte som brukar vilja gå ut runt 6 (han blir då utburen i sin rastgård) började också kl 5 tala om att det var dags att gå ut. Som hämnd för att vi ignorerade honom lite för vem orkade klä på sig och gå ut med honom så kissade han inne bredvid lådan, jaha där fick vi.
En nöjd katt bars sedan ut.

Så visst blev det en snurrig måndagsmorgon beroende på vintertiden.
Ingen tvåbent försov sig här hemma i alla fall och det tack vare att katterna väckte oss 1 timma tidigare.
                                        

Extrakolumn

Jag är lycklig ägare av ett gäng underbara katter eller är det dom som äger mig. Ibland undrar jag….
Mina katter är ett blandat gäng av flera bondkatter, en siames och en oriental.
Kattintresset kom redan som liten genom min farmor och hon lärde mig mycket.
Här i Enköping har vi ett fint katthem som jag gärna skriver om då många katter i nöd har fått ett nytt liv genom katthemmet.
Jag pratar gärna katt men är ingen expert på katter då alla är egna individer, expert är jag bara på mina katter men jag byter gärna erfarenheter.
Min blogg handlar därför om ett vardagsliv med katter.

Läs de fem senaste inläggen

Senaste numret

Senaste bilagan

Senaste annonsbilagan

Bloggar

/Global/Ena-H%c3%a5bo%20Tidningen/Bilder/evenemangstips.gif

Här hittar ni tips om vad som händer i våra kommuner!

TIPSA OSS om ni vet något som inte står i kalendern.

Klicka här om ni har något ni vill tipsa oss om!
Du kan även mms:a en bild
eller sms:a ditt tips till:
070-593 27 45