Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2010-12-17 00:15

Lucka 16: 16 skäl att älska S

Käraste S, idag skall vi hylla dig. Fjorton dagar till din födelsedag och sexton skäl till att du är ljuvlig!

1. S älskar schack med en passion som mina andra barn sparar för godis och läsk. Det finns inget som går upp mot ett trevligt parti schack och det finns nästan ingen sorg som inte schack kan lindra. För mig är det här en härlig form av nördighet, ett tidigt tecken på en strukturlängtande hjärna. Hur gulligt som helst, med andra ord.

2. I tillvarons alla uppförsbackar stretar han på med energi och envishet. Han ger sig inte förrän han har klarat av det han har föresatt sig, det spelar ingen roll hur svårt eller krävande. När det är utfört, då är han klar, inte förr.

3. Likt en sann jämställdhetsivrare låter han inte sin kärlek till Spindelmannen och Actiongubbar överskugga kärleken till nagellack, sminkdockan eller Barbie.

4. All trotsålderstrots hos denna pojke fokuseras runt ett enda ämne: maten. Sina två-tre första trotsåldrar hoppade han över och därför fick han applåder och vi fick en rördhetstår i ögat när han väl började trotsa och säga emot. Han har dock under åren ihärdigt hållit sig till ett ämne: Maten. All mat som inte är våfflor eller pizza får underkänt. Han är en hårdnackad, men begränsad, trotsare och vi är så glada att han säger emot på någon punkt då och då (ja, dagligen blir det ju, för hur gott våfflor och pizza än är så räcker det med ettdera en gång i veckan).

5. Som alla sexåringar är han väldigt intresserad av tänder. Han har nu tappat två men gluggarna de efterlämnar är en besvikelse för honom då de nya vuxentänderna redan börjat växa ut, strax bakom. I båda fallen har han helt enkelt stuckit in handen i munnen och plockat ut tanden, vilket måste vara ett tecken på att han är, med sitt eget begrepp "ösacool". Eller så var tänderna väldigt väldigt väldigt lösa. Han kanske är lösa-cool.

6. Till vardags bär han gärna mjukisbyxor och en tröja med "något coolt" på. Exempel på coola saker är: traktorer, flygplan, ugglor, döskallar. Till natten bär han nattlinne, gärna rosa.

7. Otroligt nog kan han göra en fantastiskt inspirerad härmning av Linus på Linjen. Rösten, hastigheten, babbligheten - allt sitter som en smäck. Det blir ännu mer imponerande om man betänker att han aldrig under sitt liv sett Linus på Linjen.

8. På många sätt ett riktigt professorsämne. Här tänker jag framför allt på tankspriddheten som präglar honom på samma charmiga sätt som finska räkneord präglar årets julkalender. Typisk konversation

"Var har du dina skor, S?"

"Var jag har dem?"

"Ja, exakt."

"Vadå?"

"Skorna."

"Vad är det med dem?"

"Var är de?"

"De är - - jag såg ett rådjur imorse mamma."

9. På tal om skor så kommer det säkert inte som en överraskning för den som noggrant tagit del av punkt 3 och 6, men jag vill ändå göra det till en egen punkt: Dagen efter att S hade börjat gå utan att hålla sig i så började han träna på nästa svårighetsgrad: att gå i storasyster H:s högklackade Askungenskor. Eftersom han är S behärskade han detta lika bra som vanligt gående efter bara en timmas försök.

10. Ett starkt sinne för moralfilosofi har vi i denna unga man. Han påminner mig faktiskt en del om Isabel Dalhousie i Alexander McCall Smith:s bokserie The Sunday Philosophy Club på det sättet att han ständigt tänker på vad som är moraliskt fel och moraliskt rätt. Han är till exempel det enda av mina barn, det enda barn jag känner, ja, den enda person som jag känner som grävt sig ner på det moraliska djupet i frågan om huruvida man skall bära tillbaka bricka och skräp efter sig på t ex McDonalds. Hans resonemang i denna fråga är alldeles för djupt för att få plats i en sådan här uppräkning men innehåller bland annat funderingar om: personalens arbetsmiljö, gästernas olika betalningsformer, råttornas situation i världen och hur de har det i fattiga länder.

11. Ni kanske inte visste det, men det döljer sig också en trollkonstnär i S:s person. Han kan trolla bort mynt, trolla fram mynt, trolla bort en hel lillebror och utan att röra ett glas dricka ur saften ur det. Men det mest imponerande trolleritricket är nog kanske ändå hur han fullständigt lyckades trolla bort sin BuzzLightyear-figur på den två meter långa vägen från tandborstningen till sängen igår kväll. Vi vet fortfarande inte vart Buzz har tagit vägen men hoppas att han sov gott medan hans husse låg och oroade sig över honom.

12. Kan lägga pussel på iallafall 2-300 bitar själv på någon halvtimma. Han älskar pussel. Då blir han inte tankspridd och disträ utan fokuserad och koncentrerad. Men å andra sidan gäller detta enbart pusslet han håller på med. Försöker man t ex fråga honom om han vet var hans lillasysters napp hamnade när han bar iväg med den tidigare på dagen så ser han på en som om man har försökt att prata grekiska med honom.

13. Ifall han nu inte skulle bli professor har han alla förutsättningar för att bli diplomat. Det är väl inte så konstigt när det gäller mellansyskon men man måste betänka hur otroligt mellan han är. Han är ju emellan åldersmässigt, mellan H och A framför allt - pseudotvilling till båda enligt modern poppsykologi - men dessutom emellan de andra genom sin personlighet: han tar sig helt enkelt inte lika stor plats som de andra utan tycker betydligt bättre om att hålla sig i bakgrunden än att stå i rampljuset - han är till och med född i mellandagarna. Mer mellan än så kan man inte bli. Alltså: diplomatämne.

14. Legenden om S kommer nog för alltid att innehålla historien om när han på barngymnastiken som treåring krävde att få ha en likadan gymnastikdräkt som storasyster, en rosa body med en liten tyllkjol på. Detta parat med långt blont hår gjorde att en mamma, vars dotter stod efter S i kön, sade till sin tjej: "Nej, L, du får vänta tills den flickan är klar" och pekade på S. Då vänder sig S om och säger indignerat: "Jag är ingen flicka. Jag är en prinsessa!"

15. Likaså måste nog hans livssaga även innehålla hur han i ett ovanligt verbalt och oblygt ögonblick förklarade för två killar som satt framför oss på en buss en gång hur livets innersta mening ser ut. Killarna satt och diskuterade hur man bäst skulle spela något dataspel "det vikigtaste är att man är snabb," sade den ena killen, medan den andra förfäktade ståndpunkten att det viktigaste var att slå ner så många fiender som möjligt. S avbröt dem genom att lugnt lägga en hand på varje killes axel och sedan, när han hade deras uppmärksamhet, så sade han allvarligt "Det viktigaste i livet är faktiskt att man är snäll emot varandra. Jag ville bara säga det."

16. Eftersom S alltid har visat intresse för det esoteriska, dolda, hemliga i tillvarons tecken (se här och här) så avslutar jag förstås denna uppräkning med en hyllning till hans dragning åt detta. Bland dessa sexton punkter döljer sig ett hemligt meddelande. Det är inte så svårt att hitta, du klarar det säkert på första försöket (obs, ledtråd där!)

Kommentarer

(1) Visa senast först
  1. 1
    Anna 2010-12-19 14:29:34 Anmäl

    Var svårt!

    Kan det vara Silas toppenkille? :=)

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Extrakolumn

Sorgen över en son som dog. Glädjen över hans syskon.

Idag vet vi att sorgen inte försvinner.
Men den går att leva med.
Glädjen försvinner inte heller.
Och den kan vi också leva med.

Vi är glada ofta. Vi gråter ofta.
Vi lever vidare.
Annorlunda. Inte riktigt de vi var…

Fembarnsföräldrar med fyrbarnsliv.
En familj med friska hjärtan
som det gör ont i.

Läs de fem senaste inläggen

Senaste numret

 

Senaste bilagan

Bloggar

/Global/Ena-H%c3%a5bo%20Tidningen/Bilder/evenemangstips.gif

Här hittar ni tips om vad som händer i våra kommuner!

TIPSA OSS om ni vet något som inte står i kalendern.

Klicka här om ni har något ni vill tipsa oss om!
Du kan även mms:a en bild
eller sms:a ditt tips till:
070-593 27 45