Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-04-27 Skriv ut Tipsa en vän

Det räcker inte längre att lappa och laga

En stor del av Sveriges bostadsbestånd står inför enorma utmaningar. Det finns närmare 2,4 miljoner lägenheter i Sverige. Omkring 550 000 av dessa byggdes på 40- och 50-talet, och under rekordåren 60- och 70-talet byggdes inte mindre än 830 000 lägenheter. De flesta av dessa hyreshus är idag hårt slitna och i mycket stora behov av renovering och upprustning.

Sammanlagt beräknas behovet motsvara kostnader på 400 miljarder kronor de närmaste tio åren. De fastighetsföretag som tar ett långsiktigt ansvar för sina fastigheter och sina hyresgäster vill såklart att dessa hus ska ha en livslängd på ytterligare minst 50 år och anpassa dem efter dagens krav och behov.
I underhållet ingår att en hyresgäst exempelvis får nya tapeter, ommålade fönster, nya golv eller att trapphuset målas om med jämna mellanrum. De genomgripande ombyggnaderna som nu behöver göras är av en helt annan karaktär som exempelvis innebär byten av elledningar, vattenledningar, fönster och fasader. Det finns tyvärr ingen kvick-fix.

När 60- och 70-talens hyreshus upprustas görs de mer energisnåla och ska också klara dagens krav på buller och ventilation. Krav på isolering, säkerhet och energiförbättringar är andra faktorer att ta hänsyn till. I många fall klarar inte ens elledningarna dagens konsumtionsbehov som var betydligt mindre när fastigheterna en gång byggdes. Likaså har konsumenternas krav på vad som är standard ändrats sedan 60-talet. En hyresrätt bör helt enkelt vara anpassad efter den moderna livsstil som idag är standard. Detta driver givetvis upp kostnaderna.
Därtill har lagkraven på hur man får bygga skärpts sedan 60-talet. Då var medvetenheten om hur man bygger energisnålt låg. Vi vet också att priset för el på sikt kommer att öka.
Om hyreshusen inte anpassas efter dagens krav och behov kommer kostnaderna för el och vatten på sikt bli väldigt höga för hyresgästerna. Och det skulle inte vara ansvarsfullt av fastighetsföretagen.

Lena Hasslöf-Gustafsson

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se

Annons

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: