Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2012-03-26 Skriv ut Tipsa en vän

Personlig assistans - en insats i förändring

Den personliga assistansen är numera tillståndspliktig. Anordnare behöver således tillstånd från Socialstyrelsen för att bedriva personlig assistans.

Tillståndet ska borga för ökad kvalitet och trygghet för de assistansberättigade. Denna förändring är något jag välkomnar. Det är inte rimligt att en så omfattande insats som personlig assistans ska kunna bedrivas utan tillstånd. Det är varken mänskligt eller ekonomiskt försvarbart. Det måste finnas ramar och uppföljning.

Jag är likaledes positiv till det bedömningsinstrument som Socialstyrelsen i samarbete med Försäkringskassan har utvecklat. Ett instrument som ska verka som stöd till handläggare vid utredning och bedömning. Syftet är förstås att i möjligaste mån eliminera de skillnader som tidigare har funnits mellan handläggare och mellan Försäkringskassans lokala försörjningscentra.
En handläggare eller ens geografiska hemvist ska inte vara avgörande för den hjälp eller det stöd man får, för det antal timmar man som assistansberättigad får. Något jag däremot inte är lika positivt inställd till är att det vid bedömningar och handläggning inte längre fästs någon vikt vid utförandet. Det ansvaret läggs helt och hållet på utförarna. Logiskt kan tyckas men att exempelvis bara bevilja dubbelassitans vid punktinsatser inrymmer i mina ögon ingen logik. Det är inte rimliga förutsättningar att verkställa dubbelassistans vid ett antal tillfällen per dag, 20 minuter per tillfälle. Ska den assistenten, som går in och är behjälplig vid dessa tillfällen, övrig tid hålla till oavlönad i garderoben?
Denna förändring bidrar till sämre livskvalitet och sämre levnadsvillkor för många människor. Det är säkert så att mycket av den dubbelassistans som tidigare har beviljats inte i sin helhet har behövts, möjligen har det på sina håll varit väl generöst och således väl kostsamt. Men att svänga pendeln så här kraftigt bidrar inte till samhällsnyttan och den allmänna välfärden. Resultat blir tyvärr dess motsats.

Björn Augustson

Kommentarer

(0) Visa senast först

Skriv kommentar

  Jag godkänner villkoren (Läs villkoren här)

Tipsa en vän

Detta är en utskrift från DirektPress Göteborg

Postadress: Britta Sahlgrens gata 8C, 421 31 Västra Frölunda
Tel vxl: 031-720 55 10
E-post: web@gbg.direktpress.se

Annons

Extrakolumn

TOPP 5 - mest lästa just nu


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: