Hoppa till textinnehållet

Huvudkolumn

Publicerad 2014-04-07 13:45

Lunch

Idag består Nemis lunch av kött, kokt morot och avokado. Allt skärs sönder i små bitar så att hon själv kan plocka. Till detta serveras vatten.
Publicerad 2014-02-23 12:05

Mandelmjölk

Här kommer det på hur man gör mandelmjölk. Bra mjölk till små barn/bebisar då det inte innehåller kalcium. Vanlig komjölk sänker nämligen järnupptaget i maten. Ingredienser: 2 dl vatten 1 dl ekologiska mandlar Gör såhär: Lägg mandlarna i blöt över natten. På morgonen häller du av det vattnet de ligger i. Häll sedan ner mandlarna och 2 dl vatten i en mixer. Mixa sönder allt till det blir mjölk. Avsluta med att sila mandlarna med hjälp av en saftduk etc.
Publicerad 2014-02-04 23:43

Anmälningar!

Nu börjar anmälningarna till mina Hälsocamp komma in för april och maj. Är du intresserad av dessa datum bör du anmäla dig så fort du bestämt dig. Är du osäker och vill veta mer så hör av dig till mig på mail eller telefon. Mail: anna.ekstrom@ekanshalsa.se Tel: 0704400351
Publicerad 2014-01-29 22:24

Bokade instruktörer på Hälsocamp

De instruktörer som är bokade på mina Hälsocamp är Eliz Stigsdotter, Malin Jobacker och jag. Vi kommer köra hårt med er :). Varmt välkomna!
Publicerad 2014-01-15 00:02

Hälsocamp

Vad gör man på en hälsocamp? Här på Hälsocamperna kommer du träna både ute och inne så ta med kläder för båda aktiviteter. Träningarna har stor variation från morgonpromenad till militär/funktionellträning utomhus. Alla kan vara med då man kan träna efter just sin förmåga. Kosten som ni både får laga och äta grundar sig på naturlig lågkolhydratskost som kroppen är anpassad för. En av matlagningstillfällena blir tävling i form av ”mäster- kocken”. På utbildningarna får du lära dig om kost, träning, hälsosam livsstil, coaching, att bli medveten om vad du stoppar i dig, vi granskar innehållsförteckningar, du får kostrekommendationer och även förslag på bra recept, vi pratar tillsatser, sjukdomslära och vad socker och fett gör med våra kroppar. Det blir även mycket idéutbyte med varandra. På lördagskvällen blir det gemenskap med överraskningsaktivitet. Under Hälsocampen får man testa olika träningsredskap som du sedan kan köpa i slutet på hälsocampen för ett billigare pris än ute i butik. Datum för hälsocamperna 28/2- 2/3, 28/3-30/3, 25/4-27/4, 30/5-1/6. Allt detta ingår: Frukost, lunch, mellan mål och middag (en del lagar vi tillsammans) Logi i två nätter Utbildning inkl material Träning med coach Gemensam matlagning Tröja Boende i stugor Hälsoundersökning Återträff Uppföljning med personlig kontakt. Allt detta ingår i vårt paketpris på 3 750 kr per person. Målgrupp Kvinnor och män (över 18 år annars måste förälder vara med). Härjarö Resort: Hälsocamperna körs på Härjarö Resort som är en herrgård i ett unikt naturreservat som ligger precis vid vattnet. På Härjarö finns nästintill obegränsade möjligheter. Här möts du av en underbar natur, ren luft, avkoppling och inspiration till sundare livsstilsvanor. Mer information hittar du på: http://www.harjaro.se/ eller ring 0171-82290, Anmälan Begränsat antal platser! Passa på och boka din plats i god tid. Sista anmälan bör göras senast en månad innan respektive Hälsocamp. E-postadress: Maila dina kontaktuppgifter till anna.ekstrom@ekanshalsa.se Telefon: Du kan också ringa till 070-4400351 Tips! Du kan även ge bort träningsweekend som en julklapp eller en present. Det gör du enkelt genom att ta kontakt med oss och beställa ett presentkort.
Publicerad 2014-01-08 19:03

Hälsocamp/hälsoweekend

I februari drar jag i mitt företag igång första hälsocampen. Sedan fortsätter camperna varje löningshelg till sommaren. Det är en helg full av träning, utbildning, matlagning och gemenskap. Läs gärna mer här: http://www.ekanshalsa.se/web/ekans-halsocamp--14/
Publicerad 2013-12-29 22:30

GOTT NYTT ÅR


Jag vill önska er alla ett gott nytt år och ett hälsosamt år 2014!

Nästa år kommer det skrivas även om Hälsocamperna som drar igång i vår.
Publicerad 2013-12-13 17:49

Även här naturligt!

Bvc får ju en massa reklam produkter som de ger bort till oss föräldrar som fått barn. Det är allt från tvättservetter till olika oljor. Jag gav bort mitt och istället köra naturell och det funkar lika bra. Jag har matolja, förstås kallpressad och ekologisk till att smörja in på kroppen med. Har även denna olja i badbaljan och på blöta servetter som jag lägger i plastpåse och sluter igen. Dessa servetter har jag istället för köpta. Funkar utmärkt. Jag anser att naturligt är bättre om det funkar än onaturliga produkter fulla av ämnen som man inte har en aning om vad de gör på små kroppar. Bara massa kemiska onödiga ämnen.
Publicerad 2013-12-11 12:04

Välling

Detta är ett ekologiskt mjöl från havre som jag använder nu i min hemmalagade välling. Detta mjöl kommer jag successivt trappa upp. Då havre innehåller ganska lite gluten är det ett bra alternativ att lära Nemis mage och tarmar. Även om jag inte äter gluten förutom gröt ibland så måste min dotter vänja sig med det då samhället ser ut så. När hon sen börjar på förskola etc. är det inte alltid lätt att undvika det. Jag har mina planer på hur vi ska minimera processad mat i förskola men det kommer jag skriva om då när det blir aktuellt.
Publicerad 2013-12-07 15:08

Full fart!

Nemi är nu 8 månader och kryper nu överallt. Hon tar sig över saker som trappsteget i köket, plockar bland träpinnarna, drar ut lådor och så fort hon ser något som hon kan stödja sig mot ställer hon sig upp och tar några steg. Maten går väl lite bättre men äter fortfarande mycket lite. Provade göra min egna välling igen fast lite tjockare konsistens så jag kan ge det med sked och det blev bra. Jag blandar i 3 msk mandelmjöl, 1tsk havremjöl, 1 tsk smör i 1 dl röd ekologisk mjölk. Man blir mätt fort vilket är bra då hon inte är så stor i maten. Istället för majskrokar köper jag liknande fast på ekologisk bovete och majs.
Publicerad 2013-12-03 18:35

Utslagen inte över

Nu har jag varit till bvc och de tror att hon reagerar på något. Ska till barnspecialistmottagning i morgon. Jag vet ju att barn får lätt utslag men om man kan kolla upp det så gör jag det. Hon har inga andra symtomer. Nemi är nu 8 månader och fortsätter amma men jobbar med riktig föda. Hon får just nu prova äta korv, majs, blodpudding, kex gjort på bovete och majs som är ekologisk, olika frukter, fisk, ägg. Dessa livsmedel funkar bra att dela i små bitar så att hon själv får leka och ta. Jag började ge henne riktig mat runt 6 månader och då körde jag mycket puré då jag matade med sked. Nemi har ätit mycket lite av det så ny provar jag ny taktik. Jag börjar också märka att min mjölk inte är lika mättande så jag hoppas att hon vill börja äta på riktigt :). Att pumpa ur går tyvärr inte heller. Förutom maten och utslagen går allt bra. Hon kryper överallt och vill stå.
Publicerad 2013-11-27 20:59

Allergi?

Typiskt när man är så noga med maten till min lilla dotter så har hon nu fått utslag i ansiktet. Tyvärr älskar hon mitt bröst fortfarande och har lite svårt att äta fast föda. Den lilla mat hon lyckas få i sig verkar som hon får allergi av. Jag tror det iallafall. Provar nu att utesluta alla mejeriprodukter.
Publicerad 2013-11-10 18:59

Välling

Just nu håller jag på att göra välling. De ingredienser jag håller på att mixtra med är kokos och mandelmjöl, mjölk, olja och smör. Resultatet blev ganska gott men ett problem dök upp. Problemet är att vällingen rinner inte igenom nappflaskans hål. Jag måste fortsätta experimentera!
Publicerad 2013-10-06 11:56

Järnrik Barngröt

Just nu håller jag på att experimentera olika alternativ till naturligt järnrik gröt till bebisar. Barn behöver vad jag fått fram från olika källor ca 8 mg/dag järn. Mitt första recept blir hirsgröt med aprikoser och smör. Gör såhär: Koka 50 g ekologisk hirs. Mixa aprikoser 50g. Blanda ihop dessa ingredienser med en klick riktigt ekologiskt smör. Barnet får då i sig ca 6g järn bara från denna gröt. Hirs är även glutenfritt!
Publicerad 2013-09-28 23:58

Broccoli och blomkålsmos

Idag köpte jag färska ekologiska broccolihuvuden och blomkål på coop. Hittar inte alltid det. Utav dessa har jag återigen gjort barnmat. Jag kokade blomkålen och broccolin tills dem blev mjuka. Sedan mixade jag sönder dem till mos och mosade ner smör och lite kryddor. Har nu fryst ner det mesta i iskuberna. Det är bra att tänka på att inte använda mjölk eller grädde i moset för att då minskar upptaget av järn från broccolin. Det är viktigt att barn mellan 6 mån till ca 2 år får i sig tillräckligt med järn.
Publicerad 2013-09-11 18:23

Köttfärspure!

Har nu också gjort puré på köttfärs. Blandade i ekologiska krossade tomater, min egen köttfärs som kommer från en ekologisk gård i veckholm (var med och styckade själv), lite kryddor som oregano, timjan, mycket lite salt och peppar. Stekte allt i riktigt smör förstås. Sedan tog jag även här stavmixern för att göra puré med. Efter det frös jag in allt.
Publicerad 2013-08-30 17:46

Äppelmos

I veckan har jag gjort äppelmos. Först skalade jag äpplena och sedan kokade jag dem. Har nu fryst in allt till små iskuber och även lagt i fryspåsar.
Publicerad 2013-08-25 13:47

Potatis

Då var det dags att göra potatispure'. Då jag själv inte odlar det blir det till att åka till min mor för att få tag i potatisen. Jag kokar och skalar den. Sedan mixar jag sönder den med stavmixern. Efter det fryser jag in det i dem små iskubformerna men även i större lådor till då hon kommer äta mer. Tanken är att potatisen ska räcka till nästa sommar annars blir det till att köpa ekologiska potatisar. Pulvermos är något jag aldrig kommer bjuda henne på.
Publicerad 2013-08-22 15:25

Ärtor

Har nu plockat ärtor i vårt trädgårdssland. Med ärtorna ångkokar jag och sedan fryser jag in dem. Ibland kokar jag dem men då bara i max 5 min.
Publicerad 2013-08-21 15:11

Morotspur'e

Morötterna sköljer jag av och sedan låter jag dem stå länge på spisen så de blir mjuka. Jag vill inte koka dem då mycket näringsämnen försvinner. Sedan gör jag pur'e av dem med hjälp av stavmixen. Då jag tänkte vänta lite med att introducera maten lägger jag ner pur'en i iskub facken och fryser in dem. Efter att de stelnat plockar jag ur pur'en och lägger dem i en påse. Några morötter i vårt land kommer vi trycka ner i hinkar som är fyllda av sand för att de ska hålla ett tag.

Extrakolumn

Som legitimerad sjuksköterska och hälsocoach vill jag dela med mig av mina tips om vägen till en sundare livsstil.

Läs de fem senaste inläggen

Senaste bilagan

/Global/Ena-H%c3%a5bo%20Tidningen/Bilder/evenemangstips.gif

Här hittar ni tips om vad som händer i våra kommuner!

TIPSA OSS om ni vet något som inte står i kalendern.

Klicka här om ni har något ni vill tipsa oss om!
Du kan även mms:a en bild
eller sms:a ditt tips till:
070-593 27 45